dinsdag 26 mei 2009

Iets nieuws

10 jaar geleden zijn we bij het Nationaal Archief - toen nog Algemeen Rijksarchief - begonnen te e-mailen. Eind april, begin mei 1999 kregen alle medewerkers een e-mailadres en toegang tot het internet. Daarover heb ik op ons intranet een blog geplaatst (NA4all | weblog).

Zo'n 25 jaar geleden werd de eerste pc binnen gedragen. Nu was dat eigenlijk geen pc, maar een tekstverwerker van het merk Philips, type P5020. Dat apparaat was pagina georiënteerd, iets groter dan de pc en fraai vorm gegeven.



Ik heb er een scriptie op gemaakt. Het ding was niet voor algemeen gebruik, maar om te testen (door Peter Horsman) en als leermiddel op de Rijks Archiefschool (ook Peter Horsman). Het apparaat was geen lang leven beschoren, want het werd in 1985/86 opgevolgd door pc's van IBM. Bij mijn afdeling werden op een goede dag 3 (!) van deze toestellen binnen gedragen, een state of the art AT en twee 256kB pc's zonder harde schijf. Twee 5 1/4-inch diskettestations, waarvan er een voor de diskette met de programmatuur (eerste DOS laden, en daarna de applicatie) en de andere voor de documenten. We werkten toen nog met de tekstverwerkingssoftware WordStar. Spoedig daarna gevolgd door WordPerfect, waarmee ik kon lezen en schrijven (letterlijk en figuurlijk).
De AT werd gebruikt voor het beroemde inventarisatieprogramma MAIS, de voorloper van het huidige programma MAIS-Flexis. Het gebruik van deze pc's was niet vanzelfsprekend. Er werd op onze afdeling een afzonderlijk kamertje voor leeg gemaakt, en je moest tevoren een toestel reserveren. Met nogal wat belangstellende collega's mocht je blij zijn als je een halve dag per week op zo'n apparaat mocht werken.
Nu gaan we ons bekwamen in Web 2.0-technologie. De infrastructuur is thans vele malen beter dan toen, maar nog steeds is niet alles wat we kunnen gebruiken ook echt beschikbaar. Veiligheid is een aspect dat beperkingen stelt aan het gebruik. Hadden we toen nooit gedacht. En nu hebben we geen idee wat we over 25 jaar als instrument zullen gebruiken.

5 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal! De ontwikkelingen gaan razendsnel, als je dat zo ziet. Een mooie kans- maar tegelijkertijd toch ook een bedreiging voor de volledigheid van onze collectie als we niet bij blijven. Ben ook erg benieuwd waar we over 25 jaar zullen staan. Eén tip om er een (nog) beter blog van te maken: breng wat links aan naar andere sites voor meer informatie of om begrippen te verduidelijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, zaken die voor mij in het computermuseum thuis horen waren 25 jaar geleden onderdeel van het dagelijks werk op het Algemeen Rijksarchief. Het is een cliche, maar zo zie je maar weer hoe snel alles gaat. Ik ben benieuwd hoe je visie op Web 2.0 is na afloop van deze cursus...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op verzoek van Petra heb ik een paar links aangebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig!

    Ik kwam laatst tijdens het scriptie-graven ook iets leuks tegen in het bulletin 'Overheidsdocumentatie' uit 1964; een berichtje over 'archieven per televisie'. Uiteindelijk bleek het niet direct om tv liveshows te gaan, maar bleek de schrijver in feite een toekomstvisie te hebben op wat we nu hebben - inventaristoegangen beschikbaar via internet! Waar hij zich overigens wel zorgen over maakte... het buiten werktijden, in de priv
    éomgeving, kunnen raadplegen van inventarissen!

    Uit datzelfde jaar, 1964, vond ik ook een rede van de toenmalige voorzitter van de VAN over 'nieuwerwetse uitvindingen'. Er bleken toen(vage?) plannen te zijn voor het gebruik van televisie tbv de archiefsector. Niet voor de voorzitter, want die meldde dat hij nu eenmaal weltfremd was en geen toestel had, maar wel voor 'de jongeren'.

    Er werd bijvoorbeeld gedacht aan TELEAC-cursussen.

    Zo zie je maar, archivarissen hielden zich ook vóór 2.0 bezig met nieuwe ontwikkelingen!

    BeantwoordenVerwijderen