maandag 7 september 2009

Tagging

Tagging door het publiek: dat zou mooi zijn als het voor de gewone bezoekers van onze website erg simpel zou zijn om inhoudelijke trefwoorden toe te voegen aan materiaal dat op onze site wordt gepresenteerd. En NA4All zal dat ook mogelijk maken. Maar of deze feature door het publiek ook gebruikt gaat worden waarvoor wij het bedoeld hebben, moet nog afgewacht worden. Uit de ervaringen met Flickr the commons is gebleken dat men wel wil reageren. Maar de hoeveelheid echt aanvullende informatie was toch erg beperkt.

Of onderzoekers ook nog bereid zijn aanvullend inhoudelijk commentaar te leveren bij beschrijvingen in onze archieftoegangen, waag ik te betwijfelen. O ja, het zal vast wel eens een keertje gebeuren. Onlangs kreeg ik het verzoek om bij een neutrale, nietszeggende beschrijving (ingekomen en minuten van uitgaande brieven) de mededeling aan te brengen dat er stukken in zaten betreffende de zeldzame gietijzeren kilometerpaaltjes. Volgend jaar kan de verzoeker dat zelf doen. Maar het zal heel sporadisch gebeuren. Misschien als het héél gemakkelijk en intuïtief kan: als je de stukken in de studiezaal raadpleegt en tegelijkertijd de digitale toegang op je laptop open hebt staan (hebben we gratis WiFi in de studiezaal?).

Voorlopig: eerst zien en dan geloven. Maar het is wel een tooltje met potentie.

2 opmerkingen:

  1. Waar kan ik die gietijzeren paaltjes bekijken? Spannend! ;) Maar alle gekheid op een stokje, zo werkt het denk ik wel, tegenwoordig is er een steeds grotere groep bezoekers die gewend is om online kennis te delen. Soms interessant voor een kleine groep liefhebbers (gietijzeren paaltjes), soms voor een veel groter publiek (autobussen, om maar iets te noemen)...

    BeantwoordenVerwijderen